Blog Member

Sabtu, 15 September 2012

edisi CSI baling cat

setelah sekian lama aku tak update blog ni.....huhuhuhu.....selain atas sebab kesibukan dan kekalutan, aku terhilang aku punya username dan password utk login masuk.....hahahahha..... tu lah pasai sbb laptop aku dah beberapa kali di format akibat daripada serangan virus berterusan......walaupun dah pakai antivirus hat mahai pun masih kena serangan virus lagi........

ok, utk permulaan ni.....mai pakat tengok beza antara dua keping gambar dari dua kejadian baling cat, tapi satunya ke atas bas Jelajah Merdeka PKR dan lagi satu ke atas lori BN......


pertamanya, hangpa tengok dulu kes lori di atas.....kalau tengok kan kedudukan cat yg berada di bahagian agak ke bawah....aku kira, org yg baling cat tu samada seorang yg pendek bersaiz budak darjah 3 ataupun ketika dibaling, orang tersebut berada di hadapan lori tersebut...balingan pula mestilah secara 'straight'....maksudnya 'lontar' bukan 'baling' yg biasanya pergerakan baling adalah berbentuk 'curve'......cat juga menunjukkan tidak menunjukkan 'percikan', tetapi lelehan yg kemungkinannya dibaling dgn tenaga yg minima (cukup sekadar memecahkan belon) dan lelehan yg sekata (ke bawah) menunjukkan kemungkinan ketika di baling, kenderaan dalam keadaan 'tidak bergerak'...... kalau benar2 di baling atau lontaran dari jauh, ianya akan berbentuk 'splash' dan percikannya akan jadi tidak sekata dan akan merebak pada semua arah jika kenderaan sedang bergerak akibat dari pengaruh tujahan angin...... 

jika pun ianya satu balingan yg jauh yg benar2 satu perbuatan sabotaj.....kebiasaannya balingan jarak jauh akan jatuh pada kecerunan tidak melebihi 45 darjah (mengikut berat sesuatu benda)...tetapi cat adalah dalam bentuk cecair, maka tujahan akan menumpu ke hadapan dan bentuk jatuhan akan berbentuk 'curve'.....namun, ianya tak sekata dgn tempat cat tu jatuh sbb kalau balingan curve, kadar jatuhan telah tidak dipengaruhi oleh tenaga balingan, melainkan ia hanya dipengaruhi oleh berat sesuatu benda utk menyebabkannya pecah (melainkan kalau kenderaan tersebut sedang bergerak).....tapi kalau nk kata bergerak pun, percikannya langsung tak menunjukkan sedemikian...tiada 'splash' melainkan hanya lelehan.....

so, hangpa bandingkan pulak dgn gambar bas di bawah


hangpa boleh tengok dengan jelas bentuk 'splash' yg wujud serta terdapat percikan yg besar yang merebak ke serata badan bas..... ini baru lah nama balingan yg betoi sabotaj..... so, aku rasa tak perlu nk ulas panjang kat sini sbb pakat2 boleh nampak perbezaan yg ketara........

Tiada ulasan:

Catat Komen

sapa-sapa pun boleh komen...tapi yang berkaitan sahaja...
nak ceghita pasai MLM tang ni, boleh blah...dan kalau dah komen tu, tlg lah boh nama...nama pendek ka, panjang ka...nama penuh ka.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...