Blog Member

Ahad, 23 November 2014

golongan manakah kita mahu berada???....

Dalam Islam pada mutaakhir ini memang tak dapat dielak akan kewujudan kedua-dua golongan yang disebutkan oleh Tuan Guru. Bukan hanya sekadar dalam perjuangan Islam, akan tetapi dalam pelbagai bidang dan urusan seharian.

Satu contoh mudah iaitu golongan 'mutasahilun' itu hanya lebih suka mengambil apa yg disebut sebagai 'nilai-nilai murni' agama sahaja.... tetapi tidak mengambil seluruh intipati dan kehendak Allah dalam sesuatu perkara dan urusan. Suka ambik mudah dalam hal yang tak sepatutnya diambil mudah, tapi suka memayahkan dalam hal yang tak sepatutnya dipayahkan..... serupa dgn satu puak tu lah, konon nak lawan umno, tapi tak sedaq yang depa sekarang sedang berjalan seiring dengan umno be end....

manakala golongan 'mutasyaddidun' tu pulak adalah puak yang suka berlebih-lebih..... orang cuit sikit saja, dia punya reaction terover pulak..... ada yg panggil 'over acting' pun boleh jugak..... jenis yg macam ni kadang-kadang sebab hendak dipuji, nak disanjung dan mahu dihargai....... 

Tiada ulasan:

Catat Komen

sapa-sapa pun boleh komen...tapi yang berkaitan sahaja...
nak ceghita pasai MLM tang ni, boleh blah...dan kalau dah komen tu, tlg lah boh nama...nama pendek ka, panjang ka...nama penuh ka.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...